Chiro_Logo

Een probleem of vraag?

Hoofdleider Ward+32 472 50 99 30

Ons rekeningsnummer

BE21 7376 0217 2003


(Voor de verhuur van de lokalen gebruiken wij een ander nummer)

Veel gestelde vragen:

Wat is chiro?

De Chiro is met zo’n honderduizend leden en vijtienduizend leiders en leidsters de grootste jeugdbeweging van Vlaanderen. In 1953 werd de Belseelse afdeling van de chiro opgericht onder de naam ‘Staderas’. Samen met hun gemotiveerde leiders gaan de leden iedere zondag weer nieuwe uitdagingen aan: spelen, knutselen, op uitstap gaan, gek doen, verkleedpartijtjes, film kijken. Er valt altijd wel iets te beleven in onze Chirolokalen. De waarde van Chiro is onschatbaar: kinderen en jongeren leren hier samenspelen- en werken, structuur, een sportieve ingesteldheid en ze maken veel nieuwe vriendjes.

Aan wie vertrouw ik mijn kinderen toe?   

Aan een 10-tal gemotiveerde en geëngageerde leiders tussen 18 en 25 jaar. Ze offeren wekelijks met veel plezier een deel van hun weekend op om de leden de tijd van hun leven te bezorgen.

Hoe oud moet je zijn om bij de Chiro te mogen?   

Je mag naar de Chiro komen vanaf september in het jaar waarin je zes wordt, maar iedereen tussen 6 en 18 jaar is uiteraard altijd welkom. Je moet niet wachten tot het chirojaar voorbij is om aan te sluiten.


Wat is de Chiro en hoe lang duurt zo een chirozondag?

Tussen de maanden September en Juni is het, op enkele uitzonderingen na, iedere zondag Chiro. Onze Chiro begint elke zondag stipt om 14u met de formatie, een samenkomst met heel de Chiro waarmee we traditiegetrouw startten. We vragen ouders en leden om daarom iets vroeger te komen. Daarna gaan alle groepen hun eigen weg en speelt iedereen met zijn groep en leiding de hele zondag de leukste spelletjes of wordt er iets in elkaar geknutseld. Eindigen doen we om 17u30.

Wat heb ik nodig voor een (eerste) chirozondag?  

Weinig, het belangrijkste zijn kleren die vuil mogen worden en een vieruurtje. Dit vieruurtje is een moment waarop de kinderen even vrij mogen spelen en een koek en drankje nuttigen. Neem dus gerust iets kleins mee om te eten (koek, wafel, …) of te drinken, maar je kan ook ter plaatse een drankje kopen. Als uw zoon een halve euro meeneemt zorgt de leiding namelijk voor iets om te drinken.

Ben ik verzekerd op een chirozondag?   

Tussen de maanden September en Juni is het, op enkele uitzonderingen na, iedere zondag Chiro. Onze Chiro begint elke zondag stipt om 14u met de formatie, een samenkomst met heel de Chiro waarmee we traditiegetrouw startten. We vragen ouders en leden om daarom iets vroeger te komen. Daarna gaan alle groepen hun eigen weg en speelt iedereen met zijn groep en leiding de hele zondag de leukste spelletjes of wordt er iets in elkaar geknutseld. Eindigen doen we om 17u30.

Wat kost de chiro en hoe kan ik mij inschrijven? 

Het lidgeld voor een heel chirojaar plezier kost €30. De eerste 3 zondagen mogen nieuwe leden gratis komen proberen, terwijl ze toch verzekerd zijn. Als u na deze 3 keren besluit dat uw zoon verder naar de chiro wil komen, dan wordt er samen met de leiding een moment gepland waarop zij langskomen en het lidgeld en verdere gegevens komen ophalen. Verdere kosten zijn het aanschaffen van een uniform, maar het is mogelijk om bij ons 2ehands-uniformen te kopen.

Waar zijn de lokalen van onze Chiro gelegen?

Onze prachtige lokalen kan u terug vinden achter de kerk van Belsele, Hof van Belsele 2. Onze nieuwe gebouwen zijn er in de afgelopen jaren gekomen dankzij de hulp van de een aantal gemotiveerde ouders en sympathisanten die de dragende krachten zijn achter de VZW van chiro Staderas. Verdere informatie over het oudercomité en de VZW kan u vinden in de flyer die terug te vinden is op de varia pagina van onze site.

Is een uniform verplicht?   

Als je als beginnend lid naar de Chiro komt is een uniform uiteraard nog niet verplicht. Ook voor onze kleinsten (de speelclub) zal een uniform nooit verplicht zijn. Wel vragen we vanaf Rakkers om stilletjes aan naar een uniform uit te kijken of eens te komen snuffelen in onze eigen tweedehands kledingvoorraad. Een uniform kan je kopen bij de chiro winkel ‘De Banier’, een link hiernaar is te vinden op onze varia pagina. Ook verkopen we T-shirten van Chiro Staderas op de chiro, deze zijn te verkrijgen bij de leiding.

Gaat de chiro op kamp, en hoe ziet zoiets eruit?

Onder normale omstandigheden gaat het bivak van Chiro Staderas ieder jaar door tijdens dezelfde periode: van 21 tot 31 juli. Afhankelijk van de afstand tot de kampplaats kunnen oudste groepen een dag vroeger vertrekken, want zij gaan met de fiets. De kleinsten (Speelclub) gaan de laatste 6 dagen mee (26 tot 31 juli). De kostprijs voor een kamp bedraagt voor de oudste groepen €185, en €120 voor de speelclub. Desondanks dit beperkte budget zorgen de aanwezige kookouders dagelijks voor heerlijke maaltijden. Proberen uitleggen hoe de dagen op kamp er uit zien zou ons te ver leidden. Maar u krijgt voldoende informatie en krijgt uitgebreid de kans om vragen te stellen bij de infomomenten of kampbezoeken van de leiding, deze gaan steeds door in de maanden mei en juni. Ook gaan alle groepen minstens 1 keer per jaar op weekend om al eens te proeven hoe zo'n kamp eruit ziet.